THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Monday, 26 December 2011

menutup kepala??

cite pasal tudung...mmg ramai yg dah pakai..tapi mcm mana cara mereka mereka diluar sana pakai??meh observe.....pakai tudung tp nmpk rambut kat depan?pakai tudung tp jarang?pakai tudung tp nmpak dada??apakah fungsi tudung sbenar nya?


Katakanlah kepada wanita yang beriman, 'Hendaklah mereka menahan pandangannya, memelihara kemaluannya, dan janganlah menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) tampak darinya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dadanya, ... (Q.s. An-Nuur: 31)


jadi paham kann...guna la pape pun tp tidak menampak kan perhiasannya dan hndaklah MENUTUP kain tudung ke dadanya...BUKAN MEMBALUT....ok satel...tp laki cam ne plak??pakai kopiah...xde masalah kan..sbb tak ramai laki yg pakai..HAHAHAHA..ye la kan...x di wajib kan...tp pengisian kali ni...apakah kelebihan kalau menutup kepala??so..ni aku jumpa artikel sbb kenapa kene menutup kepala...
Artikel "The Science Behind The Veil" di IslamOnline.net tulisan Karima Burns menyebut:
“Ujian menunjukkan 40 hingga 60% daripada tahap kepanasan badan seseorang hilang melalui kepala, justeru menutupnya terutamanya pada musim sejuk dapat mengawal suhu badan seseorang berbanding mereka yang lain. Menutup kepala juga bermanfaat bagi kesihatan pada musim panas. Pakar otak, V.G. Rocine mengatakan bahawa fosforus otak akan mencair pada suhu 108° Fahrenheit. Keadaan ini boleh berlaku apabila seseorang terdedah kepada panas terik tanpa menutup kepala. Pencairan fosforus boleh menyebabkan fungsi otak menurun dan akan memberikan beberapa kesan negatif kepada otak”.

Artikel "Highest Phosphorus Foods" di Canadian Neuro-Optic Research Institute Online juga menyatakan bahawa: “Sekiranya suhu badan seseorang mencecah lebih daripada 105° Fahrenheit, ia amat berbahaya kerana fosforus otak akan cair dan berupaya untuk menjejaskan kesihatan otak. Justeru itu, kepala hendaklah ditutup dalam keadaan cuaca panas”.
see?ape yg islam suuh wat mesti ade keuntungan kepada pengguna...so..sami`na wa ata`na...

jd mulai hari ini...mari la same2 tutup kepala dgn bnda yg elok bg kaum laki...pompan mmg wajib pon...xde yg terkecuali...slamat beramal!!!!2 comments:

syamilsynz said...

tutup kepala bagi yang lagi..pakai topi boleh x?

syamilsynz said...

lagi = laki*