THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Monday, 11 July 2011

kapel....??

haram atau x??
kalau org yg tak kapel konpom² kate haram..
tp kalau yg kapel ni plak kate...pndai plak create alasan....alaa...kami kapel islamik punye...kami sentiase nchat antara satu sama len...*nchat member xde plak yg dgr..bile nchat pompan cair hati laki*....bangkit subuh sesame..eee...gedikk..*bile ade kaitan ngan awek bende imposible pun jd posible*....
walaweii....sblom tu aku nak habaq sikit...ada ka kapel islamic nih??kalau ade pun mmg sah sah kite kite sume ni tak dpt nak buat....imposible la kalau dpt wat..sbb nye byk giler nak kene jaga...tanye dulu ustaz² korg sblom nak wat...


ye aku tau korg² ni kebanyakan nye skolah agame...tahfiz lagi....hadis, al Quran sume hafal....tau batas pergaulan or sgala bagai...tp korg tetap manusia...sape lg yg nak dakwah islam kalau bukan dak skolah agame??tp kalau dak skolah agame pun kapel...patot ke aku pndg tinggi kat korg??adakah org len akan dgr nachat die??...diri sendiri bersih baru bule bersih kan org len..


bile ade perkataan kapel....Byk batas² syariat yg dilanggar :-


*nih aku copy paste ja..maleh nak tulis...*


Pandangan mata yang tidak dapat dikawal kerana terfitnah dan terpesona akibat panahan mata kekasih.
Katakanlah (Wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; Sesungguhnya Allah amat mendalam pengetahuannya tentang apa yang mereka kerjakan. (Surah al-Nur: 30)


Terpesona percakapan dan suara yang lunak

Wahai isteri-isteri Nabi, kamu semua bukanlah seperti mana-mana perempuan yang lain kalau kamu tetap bertaqwa. oleh itu janganlah kamu berkata-kata dengan lembut manja (semasa bercakap dengan lelaki asing) kerana yang demikian boleh menimbulkan keinginan orang yang ada penyakit dalam hatinya (menaruh tujuan buruk kepada kamu), dan sebaliknya berkatalah dengan kata-kata yang baik (sesuai dan sopan). (Surah al-Ahzab: 32)
same je la mcm msg....


Hati yang menyembunyi pelbagai perasaan
Allah mengetahui pengkhianatan (penyelewengan dan ketiadaan jujur) pandangan mata seseorang, serta mengetahui akan apa yang tersembunyi di. (Surah Ghafir: 19)


Menjalinkan ikatan persahabatan antara lelaki dan perempuan adalah haram berdasarkan firman Allah dalam surah an Nisa' ayat 25 dan al Maidah ayat 5
mereka (hamba-hamba perempuan yang akan dijadikan isteri, hendaklah) yang sopan bukan perempuan-perempuan lacur dan bukan pula yang mengambil lelaki sebagai teman simpanan"




so...islam lgsung x menggalak kan ape2 hubungan laki pompan...skang ni plak dah jd satu trend plak...remaja mesti kapel..pastu tetiber terwujud plak kapel islamik atau percintaan remaja islam yg hanye menggunakan alat2 komunikasi tanpa berjumpa...it still haram..tolong la phm



wahai member² ku....aku takot nak habaq or chat depan² sbb tkot putus kawan or gadoh ke ape ke...tp aku terpakse gak wat entry ni...demi untuk islam gak..bukan aku nak bangga diri ke ape ke..aku pun ade gak wat salah..manusia kan...*surah az zariyat ayat 55....peringatan tu penting tuk org mukmin*..kalau aku tak peringat kt korg nti kalau Allah tanye aku kat akhirat aku nak jawab pe??at least aku dah tgur korg² yg kapel² nih...sori to say laaa...jgn la kapel...sabar drpd nafsu....ukhuwah fillah...aku sayang member² aku...

10 comments:

izzah amalina said...

aku da bce.. tp aku xbe skong bila org ckp sumting mcm ni. harp je skola smka, tahfiz..blalblabla.

Nordin said...

Salam. Zaid, aku sokong apa ko tulis ni. Dan aku akui, benda ni kena dekat batang hidung aku sendiri. Aku sendiri manusia yang lemah imannya. Terima kasih atas peringatan yang diberikan. Sangat menghargainya. Bila iman dah semakin lemah, jadi la macam yang aku buat sekarang ni iaitu bercouple. Dan bila benda dah jadi, aku jadi susah untuk tinggalkan couple. Sebab bila aku tinggalkan orang lain camtu je terutama si perempuan, ofkos hati dia akan semakin hancur, dan pelbagai lagi implikasi lain boleh berlaku. Itu la kelemahan couple ni. Dulu pernah aku pikir, perlu ka aku tinggalkan couple atau teruskan sampai ke jinjang pelamin? Dan aku ambik keputusan dengan memilih pilihan kedua, teruskan hubungan sampai berkahwin sebab dosa bercouple aku mungkin boleh mintak ampun dekat Allah tapi dosa terhadap manusia belum tentu diampunkan sekiranya orang yang aku tinggalkan tu tak maafkan aku. So zaid, kau doakan la aku supaya cepat kawin. Kalau boleh tahun ni jugak supaya aku cepat2 dapat keluar dari kancah dosa. Apa2 pun, teruskan la usaha kau dalam menasihati orang ramai ke arah kebaikan. Aku sentiasa sokong kau sebagai sahabat. Thanks once again. May Allah bless you ^___^

zaiti shaari said...

zaid, aku kagum sbb ko post something cmni. tak ramai yg berani sbb takot nnt org ckp ''alah kau beria ria cakap kapel haram tahu tahu kau pun kapel''. susah nk nasihat org, dah susah nk tutup mulut org. ramai je member aku yg pakai hujah kapel islamik tu, dan sbb tu aku malas layan bila da masuk hujah islamik. jadi aku amik jalan berdiam diri. trimas zaid. inshaAllah aku akan ingat ape ko ckp dlm post bila mungkin aku dlm problem hati perasaan ni.

Cik.Tedy said...

peringatan dan nasihat yg sangt berguna..sebetulnya,,amatlah susah ntuk menasihati seseorang tentang perkara nie..kite hendaklah bersedia fizikal dan mental ntuk segala ape respon yg akan timbul nanti..kapel..isu yg begitu hangat dan setiap orang mempunyai tanggapan yg tersendiri tentan isu nie..tp sebetulnya..ia adalah amat susah ntuk menyedarakn insan2 tersebut..lebiy2 lg jika sedang bahagia di alam percintaan nie..tp btul kata nasir..kalau memutuskn secara mendadak bakal menimbulkn pelbagai efect negative especially yg pompuan tuu...but tq for dis n3..=D

Azri Fathurrahman said...

aku suka komen nordin ! :)

Nedhamzah said...

Wakakaka pada aku couple ke ta couple same jekk. hidup aku tetap dihias dengan moment yg indah belaka.. cewaah :B

*KALAU ADA BUTTON LIKE, MEMANG AKU DAH LIKESS BERIBU RIBU LEMON KOMEN AGA. GAMBATTE :D

TantePiya said...

good zaid. bila kait ngan skolah gama tu yg sensetip tuh. haha.

at the same tyme, sokong aga jugak. ni lah masalah utama aku nih. sumanya gara2 salah paham. T_T

loveable said...

salam...just singgah kat grup sahabat2 matrik and trnmpak blog awk...so just jump into n trbace lak entry awk yg ni...trimas sbb sudi berikan peringatan kpd kami yg mgkin trlupa...gud lak sahabat...cant wait to see ur next writing...truskan usaha awk...=)...

MiaWawa said...

bila aku baca entry ko ni terasa macam tepat kena kat batang hidung aku. tapi tak pe.. aku chill je. sebab ada betulnya pe yg ko tulis ni. tak semua sebenarnya tepat kena kat aku. ceh.. nak menang jugak aku ni. hehe.. ske bce enrty ko..

warna said...

salam. entry yg agak menarik untuk remaja. kpd nordin, kalau kau terbaca, saya rasa tak salah kalau kau tingglkan kapel tu. kau kata kpd Allah kita boleh mohon ampun, cuba kau bayangkan, kalau Allah cabut nyawa kau sebelum kau minta ampun dari Allah.. ruginya... bukan niat untuk mendoakan kau pendek umur, tapi ingtlah kematian tu boleh sampai bila-bila masa.. untuk perempuan tu pulak, ajakla dia untuk lebih mencintai Allah dan Rasul dulu sebelum mncintai orng lain ... minta maaf menyibuk..